?>

PROJEKT „TKANJE VREMENA“

PROJEKT „TKANJE VREMENA“

Tkanje vremena“ je projekt Doma za starije i nemoćne osobe Buzet koji se uz financijsku potporu Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva u iznosu od 10.000,00 kn, provodio od srpnja do prosinca 2014. godine za programsko područje „Mali projekti za bolje sutra“.

Projekt je ostvaren u partnerstvu sa Dječjim vrtićem „Grdelin“ iz Buzeta.

Najvažniji cilj projekta osmišljavanje i provođenje niza međugeneracijskih aktivnosti za najmlađe i najstarije članove zajednice se je ostvarilo nizom zajedničkih radionica korisnika Doma i Organiziranih dnevnih aktivnosti za starije osobe s polaznicima Dječjeg vrtića „Grdelin“ u kojima su najstariji sudionici bili prenositelji znanja i vještina najmlađima.

Zajedničke aktivnosti provodile su se u Domu i Dječjem vrtiću a u njima su polaznici vrtića od korisnika Doma naučili kako se nekoć obrađivala vuna (posjetili su obiteljsko gospodarstvo obitelji Zlatić na Slumu gdje su mogli vidjeti postupak nastajanja vune, naučili su što je tkanje, zajedno su filcanjem izrađivali cvijeće) te kako se od glinamola mogu izraditi modeli-replike tradicionalnih istarskih arhitektonskih oblika (šterni, kažuna, kućica).

Uz pomoć odgojiteljica u predškolskim su se skupinama vrtića stvarali dječji radovi koji su rađeni namjenski za opremanje prostora Doma. Veliki radovi, živih boja, jakih kontrasta i veselih motiva nose u sebi želju da razvesele i potaknu korisnike koji većinu dana provode ležeći u krevetu.

Po završetku projekta je organizirana izložba na kojoj su javnosti predstavljeni projekt, sve njegove aktivnosti i radovi.

Projekt je inovativan zbog načina na koji su osmišljene i provedene zajedničke aktivnosti djece i starijih. Korisnici Doma preuzeli su uloge učitelja-pomagača i dokazali da usprkos svojoj poodmakloj životnoj dobi i zdravstvenom stanju mogu mlađe mnogočemu naučiti. Uzajamnim učenjem i prijenosom znanja i vještina pridonijelo se međugeneracijskom povezivanju. Stvarajući radove djeca su senzibilizirana za potrebe starijih osoba i njihove svakodnevne poteškoće.

Za Dom je iznimno važno da je kroz projekt predstavljen u zajednici kao mjesto koje osim skrbi o starijima postaje mjesto susreta, druženja, stvaranja i veselja, mjesto gdje se razvija svijest o uzajamnoj odgovornosti i povezanosti svih članova zajednice.