?>

NONICE ŠIJO, UTROKE PLEŠEJO

Od 7.siječnja 2020. počeo se provoditi projekt „Nonice šijo, utroke plešejo“ u kojem su uz Glazbeno društvo Sokol kao nositelja projekta sudjelovali partneri OŠ “Vazmoslav Gržalja” i Dom za starije osobe Buzet. Projektom se namjeravalo očuvati i promovirati istarsku kulturu, sačuvati istarsku tradiciju te istovremeno poticati međugeneracijsku suradnju.

Aktivnosti projekta planirane za 40 -tak uključenih učenika uzrasta od 1. od 4. razreda bile su učenje istarskih plesova te upoznavanje tradicijske istarske glazbe i nošnje kroz nastup buzetskih kantadurki i mužikanata , predavanje etnologinje Ivone Orlić i obilazak Zavičajnog muzeja u Buzetu. Na zajedničkim druženjima s korisnicima Doma za starije osobe u Buzetu pjevali bi i učili stare istarske napjeve. Za korisnice Organiziranih dnevnih aktivnosti uključene u projekt planirana je aktivnost izrade 24 kompleta istarskih nošnji za potrebe školske folklorne skupine. Učenici su u sašivenim nošnjama trebali nekoliko puta javno nastupiti, a po završetku projekta nošnje bi ostale na korištenje sljedećim generacijama malih plesača.

Nažalost, već u mjesecu veljači zbog izvanrednih okolnosti, odnosno zbog početka epidemije koronavirusa, došlo je zastoja u provedbi. Prije nego li su epidemiološka situacija i mjere mjesecima u potpunosti onemogućile održavanje planiranih aktivnosti i u Domu za starije osobe i u OŠ Buzet uspjelo se odraditi predavanje etnologinje Ivone Orlić, a umirovljena krojačica Ana Brozić uzela je učenicima mjere i napravila krojeve nošnji. Nastavak projekta je više puta odgađan no na kraju se uspjelo iznaći način na koji će se on u malo izmijenjenom obliku ipak dovršiti tijekom rujna i listopada 2021. godine.

U izradu nošnji su se umjesto korisnika Organiziranih dnevnih aktivnosti uključile nove skupine: korisnice smještaja Doma i brojni volonteri (nekoliko djelatnica Doma za starije te grupa zainteresiranih žena iz zajednice). Aktivnosti u Domu za starije organizirala je i koordinirala Goranka Črnac, a proces krojenja i izradu nošnji (šivanje) vodila je Romina Kodelja. Volonterke uključene u aktivnosti su kroz radionice izrade nošnji stekle osnovna znanja o krojenju, šivanju i vezenju.

Gotovo sve aktivnosti sa učenicima škole odvijale su se po planu. Pod vodstvom učiteljice i voditeljice projekta Tee Marmilić te voditeljica folklorne skupine OŠ Željke Marinković i Mirjane Krbavčić vrijedno su uvježbavali korake istarskih tradicijskih plesova i učili pjevati stare napjeve veseleći se danu kada će naučeno moći pokazati pred publikom!

Nažalost iz provedbe je morala biti isključena izuzetno važna aktivnost učenja tradicijskih napjeva kroz zajednička druženja djece i korisnika Doma za starije.

Za korisnike Doma uspio se ipak održati planirani nastup malih folkloraša. Završetak projekta na veliku radost svih okupljenih, obilježen je njihovim nastupom na otvorenom, na parkiralištu pred zgradom Doma.

“ Ovaj projekt proveden je uz financijsku potporu Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva iz sredstava Fonda gradova i općina”