?>

ORGANIZIRANE DNEVNE AKTIVNOSTI ZA STARIJE OSOBE BUZET

ORGANIZIRANE DNEVNE AKTIVNOSTI ZA STARIJE OSOBE BUZET

Od svibnja 2014. godine u Domu za starije i nemoćne osobe provodi se projekt Organizirane dnevne aktivnosti za starije osobe Buzet . Trajanje projekta je 8 mjeseci (od svibnja do prosinca 2014.), a sredstva za provođenje osiguravaju Ministarstvo socijalne politike i mladih te partneri Grad Buzet i Općina Lanišće.
Provođenjem projekta očuvao se kontinuitet provođenja izvaninstitucijskih usluga Doma-odnosno nastavak aktivnosti koje su se do svibnja 2014. provodile kroz tzv. Dnevni boravak.
Korisnici Organiziranih dnevnih aktivnosti mogu biti sve osobe starije od 60 godina sa područja Grada Buzeta i Općine Lanišće koje imaju potrebu za jednom od ponuđenih organiziranih dnevnih aktivnosti.
Provode se pet dana u tjednu (od toga jednom tjedno- petkom za korisnike sa područja Općine Lanišće).

Vrste aktivnosti (redovne i povremene)koje se provode projektom su :
1.sportsko rekreativne (vježbe rekreacije , pikado , viseća kuglana-boćanje , šetnje )
2.kreativne aktivnosti (kreativne i likovne radionice ,radionice sa djecom , radionice ručnog rada i tradicionalni obrti )
3.edukacijske aktivnosti ( predavanja i informatička radionica)
4.zabavne aktivnosti (glazbena radionica ,proslave ,društvene igre ,kviz )
5.kulturne aktivnosti (knjižnica za starije 60+ )
6.kombinacije aktivnosti (izleti , božićna priredba , piknik ,nastup na gradskim manifestacijama)

Sve organizirane dnevne aktivnosti provode se u prostoru Doma za starije i nemoćne osobe Buzet i u prostoru Dislociranog Dnevnog boravka (u Općini Lanišće) a povremeno izvan prostora Doma.

Jedan od najvažnijih ciljeva projekta je da starija osoba, uz potporu ,što duže ostane u svojem domu. Raznim edukativnim i zabavnim sadržajima aktivno se ispunjava slobodno vrijeme starijih osoba koje ujedno mogu zadovoljiti i svoju potrebu za druženjem .
Kod organiziranja vanrednih aktivnosti uključuju se mnoge institucije i organizacije sa područja Grada Buzeta. Posebna se pažnja pridaje se aktivnostima u kojima korisnici mogu svoja znanja i iskustva prenijeti mlađim generacijama ( zajedničke radionice i sl.).Na taj se način stvara pozitivna slike starenja u društvu , kao što se i smanjuju predrasude prema starijim osobama ili osobama se invaliditetom.

Svim je korisnicima omogućeno konzumiranje toplog obroka (cijena 20,00kn) u Domu , a organiziran je i prijevoz teže pokretnih korisnika i onih koji nemaju mogućnost samostalnog dolazaka na aktivnosti .
Osim obroka, sve usluge organiziranih dnevnih aktivnosti za starije osobe Buzet su za korisnike besplatne.
Svi zainteresirani za korištenje Organiziranih dnevnih aktivnosti mogu se osobno javiti u Dom za starije i nemoćne osobe Buzet ili na telefon 091 695 0666, voditeljici organiziranih dnevnih aktivnosti Goranki Črnac.