ORGANIZIRANE DNEVNE AKTIVNOSTI ZA STARIJE OSOBE BUZET 2015.

Od 1. siječnja do 31. prosinca 2015. godine u Domu za starije i nemoćne osobe Buzet provodio se projekt „Organizirane dnevne aktivnosti za starije osobe Buzet“. Projekt se provodio kontinuiranim i koordiniranim sufinanciranjem iz više izvora. Veći dio sredstva za provođenje u iznosu od 76.000,00 kn osiguran je od Ministarstva socijalne politike i mladih u sklopu natječaja za prijavu projekata usmjerenih unaprjeđenju kvalitete života starijih osoba putem organiziranih dnevnih aktivnosti u lokalnoj zajednici za 2015.Preostala sredstva za provođenje osigurana su putem natječaja za projekte iz područja zdravstva i socijalne skrbi u Istarskoj županiji za 2015. („ODA-zdravo i aktivno starenje“ 20.000,00 kn) te od strane partnera Grada Buzeta i Općine Lanišće.
Projektom se razvilo niz socijalnih usluga (organiziranih dnevnih aktivnosti) koje su prilagođene potrebama i interesima starijih osoba koje žive u lokalnoj zajednici. Pridonijelo se uključivanju starijih u život zajednice i poboljšanju kvalitete njihova života. Proširila se lokalna mreža usluga za starije osobe, povećala se kvaliteta istih i učinilo ih se dostupnima korisnicima na izoliranom području.
U aktivnosti projekta bilo je uključeno 119 korisnika (osoba starijih od 60 godina) s područja Grada Buzeta i Općine Lanišće). Prosječno se u aktivnosti uključivalo 26 korisnika dnevno. Povremeno su se u aktivnosti uključivale i mlađe osobe s invaliditetom (s tjelesnim invaliditetom i intelektualnim teškoćama) kao i polaznici Osnovne škole (polaznici Produženog boravka u zajedničkim radionicama).
Projektom se u dnevnom boravku buzetskog Doma svakodnevno organiziralo minimalno tri aktivnosti različitog sadržaja. Prema vrstama aktivnosti bile su to sportsko rekreativne, kreativne, edukacijske, kulturno zabavne, kombinacija aktivnosti i razgovor i druženje. Dva puta tjedno aktivnosti su se provodile na području MO Roč i Vrh (ukupno 65 korisnika), a jednom tjedno na području Općine Lanišće (kroz projekt prema Istarskoj županiji „Dislocirani dnevni boravak Lanišće“).
Dodatna kvaliteta u pružanju usluga osigurana je zapošljavanjem stručne suradnice te prijevozom korisnika koji zbog lošijeg zdravstvenog stanja ili poteškoća u kretanju ne mogu sami dolaziti na aktivnosti. Svi korisnici organiziranih dnevnih aktivnosti mogli su u Dnevnom boravku konzumirati i obrok (ručak) po cijeni od 20,00 kn.
Voditeljica projekta bila je Goranka Črnac, a stručna suradnica-voditeljica sportsko rekreativnih aktivnosti Danijela Gržinić.