?>

PROJEKT „SRCE VELIKO“

PROJEKT „SRCE VELIKO“

Za Projekt „Srce veliko“ kojeg je Dom za starije i nemoćne osobe Buzet kandidirao na natječaj Zaklade za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva, Zaklada je Domu dodijelila financijsku potporu za programsko područje Građanske akcije „Naš doprinos zajednici“ u iznosu od 13.000,00, a ukupna vrijednost projekta zbog udjela volonterskog rada i donacija premašila je iznos od planiranih 24.520,00 kn.

Namjera projekta je bila da se okoliš Doma u potpunosti prilagodi osobama s invaliditetom, da se nabavom razglasa i mikrofona unaprijedi djelovanje glazbenog sastava koji djeluje u Domu i omogući korisnicima slabijeg sluha kvalitetnije praćenje raznih programa te da se pokrenu nove poticajne aktivnosti na otvorenom za korisnike Doma i organiziranih dnevnih aktivnosti za starije osobe.

Cilj projekta bio je i da se uključivanjem u aktivnosti Doma građani (posebice djeca) senzibiliziraju za potrebe osoba sa invaliditetom.

Ciljevi projekta su u potpunosti ostvareni: proširena je staza oko Doma kako bi korisnicima koji koriste invalidska kolica ili ostala pomagala bilo omogućeno samostalno i sigurnije kretanje, prilagođen je okoliš viseće kuglane kako bi je korisnici mogli samostalno koristiti, hortikulturno je uređen dio vrta kako bi bio poticajan osobama sa oštećenjem vida, nabavljen je mini razglas s mikrofonom.

Završetak projekta obilježen je 14. listopada 2014. g. programom koji je započeo u 10,00 sati druženjem volontera i sudionika Projekta u Domu za starije i nemoćne osobe Buzet uz podjelu majica s Logom projekta i Zaklade, nakon toga slijedio je obilazak uređenog vrta i turnir u visećoj kuglani (korisnika Doma, Organiziranih dnevnih aktivnosti za starije osobe Buzet i Kluba Buzet podružnice Udruge za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Istarske županije) te zabavu uz glazbenu radionicu.

Tog je dana obilježen i Dan bijelog štapa te su svi sudionici projekta bili pozvani na predstavu zagrebačkog Kazališta slijepih i slabovidnih „Novi život“ u PUO „A. Vivoda“ Buzet s početkom u 19,00 sati.

Realizacijom ovog projekta ostvaren je novi, značajan korak prema aktivnostima usmjerenim na socijalnu integraciju starijih i nemoćnih, osoba sa invaliditetom te posebice slijepih i slabovidnih osoba.

U provođenje Projekta su uz Dom bili uključeni partneri:Grad Buzet, Mjesni odbor Buzet, Dječji vrtić „Grdelin“, Društvo „Naša djeca“-podružnica Buzet, Pučko otvoreno učilište „A. Vivoda“ i Komunalno poduzeće „Park“ d.o.o. iz Buzeta te 20 – ak volontera.

Voditeljica projekta je Goranka Črnac (voditeljica organiziranih dnevnih aktivnosti za starije osobe u Domu) a Projekt se provodio kroz tri mjeseca od 15.srpnja do 15. listopada 2014. g.